Het Mu-ZEE-um

Zandvoort heeft twee musea waarvan het Juttersmu-ZEE-um er één van is. Het mu-ZEE-um is in mei 2000 opgericht door Victor Bol. Sinds de opening hebben inmiddels al  280.000 bezoekers het mu-ZEE-um bezocht. In de jaren is de ruimte verdubbeld en zijn er vijf zoutwater aquaria geplaatst. De vissen komen als een postzegeltje binnen en worden als ze té groot zijn teruggeplaatst in zee.

 

Jutten

Eigenlijk is jutten een vorm van jatten want alles wat je op het strand vindt is eigendom van de burgemeester van Zandvoort. Jutten is eigenlijk heel spannend want je raapt iets op van het strand waarvan je niet weet wie de eigenaar is. Meestal zijn het voorwerpen die voor een klein deel verloren zijn van zeevarenden of zijn achtergelaten door strandbezoekers. Maar het meeste van de voorwerpen zoals: netten, touwen, werkhandschoenen en tandenborstels worden overboord gegooid. Een echte jutter ben je als je in weer en wind over strand loopt en je misschien een bijzondere vondst ontdekt.

 

Unieke vondst

In 2008 heeft een jutter van ons Mu-ZEE-um, een stuk aluminium gevonden dat op het eerste gezicht van een vliegtuig afkomstig was. Op het gejutte onderdeel stond ondermeer het onderdeelnummer BX8 YA45. Na intikken van het nummer op Google kwam naar voren dat het om een onderdeel van een raket gaat.Je kunt het zo gek niet bedenken, het mu-ZEE-um heeft het. 

In de vitrines van het mu-ZEE-um liggen grote en kleine botten van onder andere Mammoets.

In het filmzaaltje draait continu informatiefilms en de zeevissen in het aquarium zijn altijd een leuke trekker. Voor de allerkleinste is er een kijkdoos, kleurplaten en tastkastjes aanwezig.

Er is eigenlijk te veel om op te noemen dus… kom gezellig langs! Of klik op foto's.