Flessenpost

Je loopt op het strand en ziet ineens een fles liggen. Nou, denk je, wat moet ik ermee? Maar, er zit iets in! Het is een brief in een fles. Als er in het verleden een brief in een fles (flessenpost) aanspoelde dan betekende dat meestal niet veel goeds. Vaak was het een bericht van een bemanning wat in nood verkeerde. Dikwijls was het de laatste boodschap voor de familie thuis. Gelukkig zijn er nu heel wat betere noodsignalen en zijn redders vaak zeer snel ter plaatse.  Als je er eentje vindt dan ben je altijd nieuwsgierig van wie, waar en hoe lang hij onderweg is geweest.

 

In het Juttersmu-ZEE-um zijn er genoeg flessenpost en briefjes te bekijken. Het aantal en het soort flessenpostboodschappen varieert enorm. Ben je benieuwd naar het verhaal erachter? De vrijwilligers vertellen je er graag over.

 

Flessenpost tip:

Vanuit Nederland kan je alleen flessenpost versturen met aflandige wind. Gebruik een goed afsluitbare fles. Het beste is een plastic fles die eventueel een beetje verzwaard is (bijv handje zand), die komen namelijk het verst. Wanneer je de fles in het water gooit moet er wel een papiertje in zitten waar al je gegevens op staan (de vinder kan dan zien hoelang de fles onderweg is geweest). Zet duidelijk je naam, adres en datum er op en vraag aan de vinder of ze willen antwoorden. Vraag ook of de vinder de datum wil vermelden die op het gevonden briefje staat en ook de datum waarop ze jouw fles hebben gevonden. Zo weet je welke fles het is als je wat vaker flessenpost verstuurd. Misschien kan de juf, meester je vader of moeder de tekst ook in het Engels schrijven voor het geval hij heel ver weg komt. Succes!

juttersmuseum004002.jpg